Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Σκέψη για την Ιστορία

Πριν από 2.500 χρόνια ένας Αθηναίος, που ονομάζονταν Θουκυδίδης,
έκανε προσπάθεια να περιγράψει τα γεγονότα που συνέβαιναν, με ακρίβεια και από τις δύο πλευρές που συμμετείχαν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Θεώρησε μάλιστα τόσο σημαντικό το σημείο αυτό (δηλαδή την συλλογή στοιχείων για την αντικειμενική
απόδοση των γεγονότων που έχουν συμβεί) του έργου του που το αναφέρει στην Εισαγωγή του και όχι όπως σήμερα όλα τα ιστορικά βιβλία όταν αναφέρουν τις πηγές τους τις αναφέρουν στο τέλος. Η επιστήμη που περιγράφει με αυτόν το τρόπο τα γεγονότα ονομάζεται Ιστορία.

Τα ιστορικά γεγονότα όσο δυσάρεστα και αν είναι πρέπει να περιγράφονται με έναν και μόνο τρόπο ,τον αντικειμενικό, από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν σε ένα ιστορικό γεγονός.

Ο διαφορετικός, υποκειμενικός, τρόπος περιγραφής των γεγονότων από κάθε πλευρά με σκοπό την εθνική ή άλλη αξιοποίηση τους δεν ονομάζεται Ιστορία αλλά Προπαγάνδα. Αν θέλουμε οπότε να διδάσκουμε Ιστορία στα παιδιά μας ας χρησιμοποιούμε τον πρώτο τρόπο για την συγγραφή των διδακτικών βιβλίων αλλιώς ας ονομάσουμε το μάθημα αυτό "Προπαγάνδα".

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο της Ιστορίας 6ης Δημοτικού, στο οποίο αναφέρονται τα κανάλια όλες αυτές τις μέρες, οπότε δεν γνωρίζω αν περιέχει ιστορικές ανακρίβειες αλλά ούτε είμαι και τόσο καλός γνώστης της Ιστορίας για να κρίνω αυτούς που το έγραψαν. Όμως μπορώ να κρίνω τις ενέργειες και τις δηλώσεις όλων αυτών που λένε ότι η ιστορία πρέπει να γράφεται ώστε να προπαγανδίζει το εθνικό συμφέρον και να καλλιεργεί την εθνική συνείδηση σπέρνοντας στα αθώα παιδικά μυαλά τον σπόρο της "Αρείας" Φυλής και δημιουργώντας "Γενίτσαρους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: